Ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου στο Φεστιβάλ στον Πειραιά

Δυναμικό ξεκίνημα έκανε το Σάββατο από τον Πειραιά το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, με τη μεγάλη και ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ήχους χιπ χοπ και μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση από μέλη της ΚΝΕ.

Με το σύνθημα «ένας αιώνας αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» να αντηχεί στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία.

 

Ακολούθησε συναυλία, με τον Θάνο Μικρούτσικο και τους Κώστα Θωμαΐδη και Μαριάννα Πολυχρονίδη, ενώ η εκδήλωση έκλεισε μα λαϊκό γλέντι με μουσικό σχήμα της Κ.Ο. Αττικής. 

Το χώρο της εκδήλωσης πλαισίωναν ταμπλό με αφιέρωμα στο κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός που χάραξε ανεξίτηλα τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας, την Οκτωβριανή Επανάσταση, έκθεση με ιστορικά φύλλα του «Οδηγητή», με υλικά για τους νέους εργαζόμενους και τους νέους που βρίσκονται στην κατάρτιση, ενάντια στα Ναρκωτικά μπροστά και στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Τη δική τους γωνιά είχαν οι επισκέπτες του φεστιβάλ που ανήκουν σε μικρότερες ηλικίες, με παιχνίδια και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ενώ λειτουργούσε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου και Θοδωρής Χιώνης, ο Βαγγέλης Μαρούπας μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά, η Διαμάντω Μανωλάκου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

 

Η ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου

 

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Το ταξίδι του 43ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, του μεγαλύτερου πολιτικού - πολιτιστικού θεσμού στην χώρα μας ξεκινά και φέτος το ταξίδι του από εδώ, από τον Πειραιά.

Από εδώ που το Κόμμα μας πριν σχεδόν 99 χρόνια έκανε τα πρώτα του βήματα, ιδρύθηκε ως τέκνο της ανάγκης, ως ώριμο τέκνο μιας ιστορικής διαδικασίας που επιταχύνθηκε τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν θα μπορούσε το Φεστιβάλ μας να έχει άλλο θέμα φέτος από αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός του προηγούμενου αιώνα, την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία που σάρωσε τους εκμεταλλευτές του λαού, που συντάραξε τα θεμέλια του κόσμου της εκμετάλλευσης και συνεχίζει να φωτίζει το μέλλον

Απόλυτα δίκαια θα το τιμήσουν εργαζόμενοι και νέοι σε όλο τον κόσμο, απόλυτα δίκαια θα το τιμήσουμε φέτος και στην Ελλάδα όπως του αξίζει. Με μεγάλες πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδόσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να διαδίδονται, με πολύμορφες δράσεις. Πρώτα από όλα όμως πολλαπλασιάζοντας, δυναμώνοντας τις προσπάθειές μας ως ΚΚΕ και ως ΚΝΕ για τη διάδοση της ιστορικής επικαιρότητας και αναγκαιότητας της πάλης ενάντια στο βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού, της πάλης για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, της κοινωνίας που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, της πολύπλευρης προετοιμασίας της εργατικής τάξης για αυτόν το μεγάλο σκοπό, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Γιατί, 100 χρόνια απ’ τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο εξακολουθούν να έχουν ισχύ τα λόγια του ποιητή και που δανειστήκαμε για το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ μας: "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του…. αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς."

Κι αυτό είναι το ανατρεπτικό πολιτικό μήνυμα που φιλοδοξούμε να φτάσει παντού.

Βάζουμε ένα μεγάλο στόχο. Να μην φτάσει μόνο σε όσους συμφωνούν με αυτό, αλλά σε όλους όσους τους ταιριάζει, σε όσους έχουν αντικειμενικό συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που αφήνει στο περιθώριο τις σύγχρονες ανάγκες τους. Σήμερα μπορεί να μην βλέπουν τη λύση μέσα σ’ αυτόν τον αγώνα, μπορεί σήμερα να είναι απογοητευμένοι, πεισμένοι ότι δεν αλλάζει τίποτα, όμως έχουν τεράστια δύναμη να καθορίσουν τα πράγματα προς όφελός τους, να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων αν το αποφασίσουν.

Και ανάμεσα σ’ αυτούς είναι οι νέοι του Πειραιά, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, της Κοκκινιάς, του Κορυδαλλού, του Περάματος και των γύρω περιοχών.

Είναι οι εργάτες στο λιμάνι, στη Ναυπηγοεπισκευή, οι νέοι που δουλεύουν στις επιχειρήσεις στο εμπόριο, στον επισιτισμό και στον τουρισμό, τα παιδιά που ψάχνουν ή βρίσκονται σε μπάρκο, που μαθαίνουν την "τέχνη" της θάλασσας στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Είναι οι μαθητές των Γυμνασίων, των ΕΠΑΛ, των Λύκεια της περιοχής που και φέτος έστειλαν το δικό τους μήνυμα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ήταν μπροστάρηδες σε όλες της μαθητικές κινητοποιήσεις της χρονιάς, που ήταν σημαντικές σε Αθήνα και Πειραιά.

Είναι οι φοιτητές του ΠΑΠΕΙ και οι σπουδαστές του ΤΕΙ που παλεύουν να μορφωθούν ολοκληρωμένα ενάντια σε χιλιάδες προβλήματα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών τους.

Είναι όλοι οι νέοι και οι νέες που βλέπουν το σύστημα να τους στερεί το δικαίωμα στην εργασία, στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, προσπαθώντας να τα ρίξει στη φάκα των ναρκωτικών.

 

Σύντροφοι και φίλοι,

Θέλουμε να συζητήσουμε πλατιά, να καλλιεργήσουμε τον προβληματισμό, να σπείρουμε το σπόρο της αμφισβήτησης σε όλους αυτούς:

 

-Γιατί την ίδια στιγμή που μέσα από τα επιτεύγματα στην επιστήμη, στην τεχνολογία, μειώνεται η ανάγκη για ζωντανή εργασία, αυτό να λύνεται αντιδραστικά; Να είναι το αποτέλεσμα της η ανεργία, τα 3ωρα και τα 4ωρα, τα 8μηνα και η δουλειά με όρους "σεζόν", η εκ περιτροπής εργασία, σε τελική ανάλυση η ένταση της εκμετάλλευσης;

-Γιατί το πολυάριθμο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας σήμερα περιπλανιέται ανάμεσα στην κακοπληρωμένη δουλειά και την ανεργία; Γιατί χιλιάδες νέοι επιστήμονες και όχι μόνο καταδικάζονται στη μετανάστευση αναζητώντας μια καλύτερη ζωή; Ενώ την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές, προσωπικό στις μονάδες υγείας και αλλού παραμένουν εκρηκτικές...

-Γιατί ενώ η χώρα μας είναι η 6η πιο σεισμογενής περιοχή του κόσμου, δεν πραγματοποιούνται έργα αντισεισμικής θωράκισης με αποτέλεσμα να έχουμε τραγικά γεγονότα όπως πρόσφατα στη Μυτιλήνη;

 

Σίγουρα δεν φταίει γενικά το κακό μας το ριζικό...

Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, το γεγονός ότι οι νέοι εργάζονται και ζουν σε συνθήκες χειρότερες από αυτές των προηγούμενων γενιών έχει αιτία.

Η αιτία αυτή βρίσκεται στην καρδιά του σημερινού άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος που προσφέρει πλούτη και χλιδή σε μια χούφτα παράσιτα - εκμεταλλευτές και ταυτόχρονα "προσφέρει" στην εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία κρίσεις, πολέμους προσφυγιά, φτώχεια, ανεργία, τσάκισμα δικαιωμάτων.

Αυτός ο "παραλογισμός" είναι η "λογική" ενός συστήματος που κινείται με κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος. Η αιτία είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, ο ανταγωνισμός και η αναρχία στην παραγωγή, το ότι οι κεφαλαιοκράτες κλέβουν τον πλούτο από αυτούς που τον παράγουν, αποφασίζουν τι και πως θα παραχθεί.

Αυτό είναι το εμπόδιο της κοινωνικής εξέλιξης και γι’αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Για να μπορέσουμε όμως να ξεμπερδεύουμε με αυτό και τις συνέπειες που δημιουργεί στη ζωή της νέας γενιάς, απαιτείται να δυναμώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παντού, να ανασυνταχτεί το εργατικό κίνημα, να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και οι αγρότες, μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα, η προοπτική του σοσιαλισμού.

Αυτή η προοπτική είναι το πραγματικά "σύγχρονο και νέο", αυτό που ταιριάζει στην εποχή μας. Να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει, να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να δουλεύει με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Να έχει μόνιμη δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, να ζει χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας. Να απολαμβάνει σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας, Περίθαλψης, Παιδείας, με προστασία της μητρότητας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, ελεύθερο χρόνο και υποδομές δημιουργικής αξιοποίησης του.

Από καινούρια και διαφορετικά μέσα στα πλαίσια του συστήματος ο λαός έχει χορτάσει. Όπως το δήθεν νέο έφερε πρόσφατα και ο Μακρόν στη Γαλλία, "φίλος" της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης και πριν καλά καλά σχηματίσει κυβέρνηση, παραιτήθηκαν 3 υπουργοί για γνωστούς λόγους - σκάνδαλα κλπ.

Το δήθεν "καινούργιο" και "διαφορετικό" που πλάσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο και χρόνια εκμεταλλευόμενος τις καλύτερες παραδόσεις του λαού μας δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση της βρώμικης δουλειάς από κει που την άφησαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα αυτό το ξέρουν και οι τοίχοι, και μπορούν οι πάντες να εμπιστευτούν το ΚΚΕ που έγκαιρα το είχε αποκαλύψει, να πάρουν θέση μαζί με το ΚΚΕ για τη λύση στα σημερινά αδιέξοδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με θητεία δύο μνημονίων και όσων αντιλαϊκών μέτρων δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι, έχει δώσει διαπιστευτήρια για την υπεράσπιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Το κάλεσμα στήριξης στο κακοπαιγμένο έργο της "ανάπτυξης" είναι κάλεσμα υποταγής του λαού και της νεολαίας στους στόχους του κεφαλαίου. Εξάλλου, "ανάπτυξη" γνώρισαν και γνωρίζουν κλάδοι της οικονομίας όπως είναι το τουριστικό κεφάλαιο με αμύθητα κέρδη που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Οι πάνω από 800.000 εργαζόμενοι στον κλάδο γνωρίζουν και αυτοί τι θα πει "ανάπτυξη": εξαντλητικά ωράρια, δουλειά ήλιο με ήλιο κυριολεκτικά, χωρίς ρεπό, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, καταπάτηση και άλλων δικαιωμάτων.

Και αφρίζουν όταν το εργατικό κίνημα πετάει στα σκουπίδια τους δήθεν εθνικούς στόχους, όταν αγωνίζεται και βάζει τους δικούς του στόχους, για ανάκτηση των απωλειών των χρόνων της κρίσης αλλά και για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Και έχετε εδώ την πρόσφατη πείρα από την απεργία στη Ναυπηγοεπισκευή για ΣΣΕ. Ορισμένες δυνάμεις λένε: "τώρα το θυμηθήκατε; τώρα που ανοίγουν πάλι οι δουλειές" σιγοντάροντας επί τις ουσίας την κυβέρνηση και τη μεγάλη εργοδοσία.

Δεν τους πιάνεις πουθενά. Στην κρίση "σκύψτε το κεφάλι", στην όποια ανάπτυξη "μη μιλάτε πολύ μην φοβίσουμε τους επενδυτές", τελικά οι εργαζόμενοι, ο λαός να είναι ο μόνιμα χαμένος, είναι αυτός που πρέπει να κάνει θυσίες και δεν πρέπει να αντιδρά.

Το ζητούμενο για αυτούς, το μόνιμο "προαπαιτούμενο" είναι το τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως διαπραγματεύσεων και συμφωνιών, και να μην αντιδρά κανείς. Είναι τα μνημόνια διαρκείας που γονατίζουν το λαό μας και διαμορφώνουν για τους νέους την εργασιακή ζούγκλα των μορφών εργασίας λάστιχο, της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς, της τζάμπα εργασίας μέσω της μαθητείας και της πρακτικής.

Αυτό θα πει ανάπτυξη στον καπιταλισμό, να γεμίζει το τραπέζι των καπιταλιστών και εμείς να περιμένουμε μήπως πέσει κάποιο ψίχουλο από το τραπέζι. Να πληρώνουμε μονίμως το λογαριασμό για το φαγοπότι που γίνεται σε άλλα σαλόνια, αυτά του κεφαλαίου, κι εμείς να πασχίζουμε να βγει ο μήνας.

Γιατί "νέος πλούτος", αυτός για τον οποίο τσακώνονται στα τηλεπαράθυρα και στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ θα παραχθεί, λιγότερο ή περισσότερο. Το θέμα είναι ότι θα τον παράξουν με τη δουλειά τους, τον κόπο και τον ιδρώτα τους εκατομμύρια εργαζόμενοι και θα τον καρπωθούν μία χούφτα καπιταλιστές.

Σε αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τ’ άλλα κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, συμπίπτουν. Ταυτόχρονα κρύβουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι όχι μόνο αβέβαιη, αλλά και "ματωμένη", δε θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες. Ότι η όποια ρύθμιση του χρέους θα γίνει με "προίκα" τα μνημόνια διαρκείας, τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Ο λαός και τα παιδιά του θα συνεχίσουν να πληρώνουν για ένα χρέος που δε δημιούργησαν.

Άλλωστε και ο Μητσοτάκης που διατείνεται ότι είναι η εναλλακτική στον Τσίπρα, έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, γιατί όπως λέει "το κράτος έχει συνέχεια". Και βεβαίως έχουμε κάθε λόγο να τον πιστεύουμε, πώς μπορείς να κάνεις και αλλιώς με τέτοιο παρελθόν.

Από εδώ, από τον Πειραιά, που η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή βρήκε και βρίσκει απέναντί της το εργατικό λαϊκό κίνημα, τη νεολαία, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλη την Ελλάδα σε κάθε νέο να δυναμώσει τις προσπάθειες απομόνωσης της. Να απορρίψει το ρατσιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να σπέρνουν τα μαντρόσκυλα του συστήματος, το μακρύ χέρι των αφεντικών.

Ο στόχος τους είναι ένας και καθαρός. Θέλουν ως γνήσιο εθνικοσοσιαλιστικό - φασιστικό μόρφωμα που είναι, να αποπροσανατολίσουν το λαό από τον πραγματικό ένοχο. Θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια μέσα στους εργάτες και το λαό για να βγαίνει λάδι η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται προς όφελος των καπιταλιστών και των εφοπλιστών που τόσο "αγαπιούνται".

Η πολιτική δράση και οι ενέργειες της ΧΑ αποδεικνύουν το ρόλο της σαν υπηρέτη των αφεντικών και του συστήματός τους, είτε με το "κοστούμι" της αστικής νομιμότητας και της "καθωσπρέπει" πολιτικής δύναμης, είτε με την "παραλλαγή" των ταγμάτων εφόδου και της εγκληματικής δράσης.

Είναι γνωστή η έγνοια της σε Βουλή και Ευρωβουλή, για την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, και ιδίως των εφοπλιστών και ναυτιλιακών εταιρειών, που έχει εκφραστεί μέσα από εκατοντάδες ερωτήσεις και επερωτήσεις για τα συμφέροντά τους.

Και αν έχει ακόμα κάποιος ερωτηματικά από τη γενική προπαγάνδα, την παρουσίασή τους από διάφορους ως "κυνηγημένους" και αντισυστημικούς, είναι άκρως αποκαλυπτικές οι ερωτήσεις Βουλευτή Α' Πειραιώς της ΧΑ, που έκανε μόνο μέσα σε μία ημέρα (26/01/2017) στη Βουλή ερώτηση για:

 

- Το πώς θα προστατευθεί και αυξηθεί το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, που λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων καταρρέει.

- Το πότε και τι μέτρα θα παρθούν, ώστε να προχωρήσει η δημιουργία ναυτιλιακού cluster (δίκτυα συνεργασίας πολλών ναυτιλιακών επιχειρήσεων) τις αλλαγές στις θαλάσσιες μεταφορές που προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο και νόμοι του 3ου Μνημονίου!

-Πώς θα προχωρήσει η βασική προϋπόθεση, που είναι η αλλαγή στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων (που συνδέονται με τη διασφάλιση συγκροτημένων δικαιωμάτων των ναυτεργατών).

Δηλαδή η δήθεν αντι-μνημονιακή ΧΑ αγχώνεται για την υλοποίηση των επιταγών του μνημονίου, που προϋποθέτει τσάκισμα Συλλογικών Συμβάσεων και άλλων δικαιωμάτων των εργατών στα πλοία. Συμπληρώνοντας τη δράση της ως τάγματα εφόδου σε αγωνιστές και μετανάστες, το στήσιμο δουλεμπορικών για να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης και τόσα ακόμα.

Ο αγώνας ενάντια στη ΧΑ, η απομόνωσή της από τους χώρους που δουλεύει, μορφώνεται και ζει ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, περνά μέσα από την αποκάλυψη του ρόλου της, σαν τσιράκι των αφεντικών, από το ξεμπρόστιασμα της σαν γνήσιο υπηρετικό προσωπικό των αστών. Για να διαμορφώνεται κριτήριο, σε κάθε νέο που εχθρεύεται και αντιπαλεύει το φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, πως χρειάζεται οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στη μήτρα που γεννά κάθε βάρβαρη ιδεολογία, τη μήτρα που γεννά τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα για το λαό: τον ίδιο τον καπιταλισμό.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μας, από εδώ από τον Πειραιά, να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Αυτόν το δρόμο πρέπει να χαράξουμε, δυναμώνοντας πρωτοβουλίες όπως αυτές όλου του προηγούμενου διαστήματος όπου με αφορμή την άσκηση Noble Jump βρήκε η κυβέρνηση απέναντι της την άμεση και αποφασιστική απάντηση του λαϊκού κινήματος, με διαδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, με την κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων εδώ στον Πειραιά ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικού πλοίου στο λιμάνι, με κινητοποιήσεις στη ΝΑΤΟική βάση της Κρήτης, με το μπλόκο που στήθηκε κοντά στην Κοζάνη από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη ΝΑΤΟική αυτοκινητοπομπή.

Με επιστολές διαμαρτυρίας φαντάρων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, διαμαρτυρία για τις διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει δημιουργήσει θόρυβο μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα, και αγκαλιάζεται καθημερινά από χιλιάδες εργαζόμενους, φθάνοντας και μέσω του Ριζοπάστη και του 902.gr.

 

Φίλες και φίλοι,

Την ίδια στιγμή με την ενορχήστρωση της επίθεσης στο εσωτερικό της χώρας απέναντι στο λαό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της επιδίωξης της αστικής τάξης της χώρας μας για τη λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της, μπλέκει το λαό και τη νεολαία στους σκληρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας.

Σε μία περίοδο μάλιστα που οι ανταγωνισμοί για νέες αγορές και κέρδη δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, ανάβουν τη "φωτιά" για πιο γενικευμένους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής όπως την λέει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα παραδείγματα που αποτυπώνουν την κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών είναι καθημερινά.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για καμία εμπλοκή καμία συμμετοχή της χώρας μας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη προς τη σημερινή ή άλλη αστική κυβέρνηση, καμία αυταπάτη ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ είναι εγγυητές των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό και η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ειρήνη και την προστασία των συνόρων πρέπει να συνδέεται με την καταδίκη της πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με το συντονισμό της πάλης με άλλους λαούς, με το στόχο της ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, για να ζήσουν οι λαοί πραγματικά ειρηνικά.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Χιλιάδες νέοι σε όλη την Ελλάδα αναρωτιούνται καθημερινά: "Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε; Και αν ναι, πώς θα γίνει αυτό;".

Απαντάμε αποφασιστικά: Ναι, ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει.

Αυτήν την απάντηση έδωσαν οι μπολσεβίκοι πριν 100 χρόνια, τον Οκτώβρη του 1917.

Ο Κόκκινος Οκτώβρης, απέδειξε ότι -όπως έλεγε ο Λένιν- "Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε": Η εργατική τάξη υλοποίησε την ιστορική της αποστολή, ανέτρεψε δηλαδή τον καπιταλισμό καταλαμβάνοντας την πολιτική εξουσία, και ηγήθηκε της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Έδωσε διέξοδο από τον αιματηρό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη φτώχεια και την πείνα, με την εργατική τάξη στην εξουσία.

Οι μπολσεβίκοι έδρασαν σε πολύμορφες και σύνθετες συνθήκες. Πότε στην αστική νομιμότητα, πότε στην παρανομία και τη διάλυση των οργανώσεών τους. Άλλοτε σε συνθήκες ανόδου και άλλοτε σε συνθήκες υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Έδρασαν μέσα στη φωτιά του Α' ΠΠ. Έδρασαν αντιμετωπίζοντας τον Τσάρο και τη μυστική αστυνομία, τις Μαύρες Εκατονταρχίες. Ήρθαν αντιμέτωποι με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του. Αντιπαρατέθηκαν με αστικές κυβερνήσεις και αστούς πολιτικούς, με μεγάλη ικανότητα στο να εγκλωβίζουν λαϊκές μάζες.

Ποτέ όμως δεν πτοήθηκαν από τον αρνητικό συσχετισμό. Με τα μάτια τους στραμμένα στην επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, πάλεψαν για την κατάκτηση της γνώσης των νομοτελειών αυτής της αλλαγής, για την κατάκτηση της επαναστατικής θεωρίας. Έδρασαν με όλες τις μορφές πάλης, για να συσπειρώσουν δυνάμεις από την εργατική τάξη και την αγροτιά, να βελτιώνεται ο συσχετισμός υπέρ τον καταπιεσμένων.

Αυτό ήταν που τους έδωσε την ικανότητα να ηγηθούν στον αγώνα της εργατικής τάξης τις μέρες της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.

Γι’ αυτό και ο Οκτώβρης φωτίζει κάθε βήμα των μελών και φίλων της ΚΝΕ, και αυτό εξοργίζει τους αντίπαλους μας. Μας εμπνέει, μας δίνει δύναμη.

Ο Οκτώβρης είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα στην ιστορία που απαντάει στο ερώτημα που έχουν σήμερα πολλοί νέοι για το αν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε. Ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι ακόμη και αν προσωρινά "τα πάντα μοιάζουν ακίνητα", δεν αναιρείται ότι όλη η ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα προχωράει προς τα μπρος με άλματα, ότι το επαναστατικό κίνημα μπορεί και θα γνωρίσει καινούργια άνοδο, θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα σειρά κοινωνικών επαναστάσεων.

Πρώτα από όλα βάζουμε στόχο να γίνει γνωστή στις νεότερες γενιές η ίδια η ιστορική πείρα, τα γεγονότα της εποχής, οι τεράστιες  -που όσο περνούν τα χρόνια και σε σχέση με τα σημερινά δικαιώματα της νεολαίας γίνονται θεόρατες- κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Καλούμε κάθε νέο σήμερα να προβληματιστεί, να ψάξει, να διαβάσει, να ρωτήσει και να βρει όσα το σύστημα του κρύβει, για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Να κρίνει και να συγκρίνει. Να μην βαλτώσει μέσα στο βρώμικο μελάνι που έχει χυθεί από το σύστημα, να δει με διαύγεια και όχι μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς μέσα από τους οποίους θέλουν να βλέπουμε τον κόσμο που ζούμε. Όχι για να κάνουμε μια συζήτηση για την ιστορία και το παρελθόν, αλλά βασικά για να συζητήσουμε το μέλλον.

Ό,τι έχει ακούσει αυτή η γενιά για το σοσιαλισμό στον 20ο αιώνα είναι αποκλειστικά από τη σκοπιά των νικητών. Διαστρέβλωση, δαιμονοποίηση, συκοφαντία, τα πάντα επιστρατεύονται να συσκοτίσουν το εξής: ότι ο εργαζόμενος άνθρωπος προσπάθησε να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να κυβερνήσει ο ίδιος τη ζωή του, να έχει ο ίδιος την εξουσία, να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την τάξη των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών. Γι' αυτό αντιμετωπίστηκε η ανεργία, για αυτό η Παιδεία, ο πολιτισμός έφτασαν στα ανώτατα όρια που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Βεβαίως, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε απλά με τη σημερινή κατάσταση της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό. Μόνο την τάση της αλματώδους ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας, για τη θεαματική άνοδο του επιπέδου της κοινωνικής ευημερίας, μας δίνει η πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Δεν μας δίνει την πραγματική εικόνα της στις σημερινές συνθήκες που έχει φτάσει η επιστήμη, η γνώση, η εργασιακή ικανότητα, η παραγωγικότητα.

Αυτή είναι η μεγάλη ανεξάντλητη προσφορά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα που προσπαθούν να σβήσουν με βρώμικο μελάνι.

Όλοι αυτοί που πανηγύριζαν για τις αντεπαναστατικές ανατροπές των ετών 1989 - 1991 έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, από τα αποτελέσματα που έχει στις ζωές των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Το ΚΚΕ, αντίθετα, είναι περήφανο που την κρίσιμη στιγμή, τη μέρα που κατέβαινε η κόκκινη σημαία από το Κρεμλίνο, είχε τη δύναμη να απευθύνει μέσω του "Ριζοσπάστη" στους κομμουνιστές το κάλεσμα: "Σύντροφοι, ψηλά τη σημαία".

Το ΚΚΕ στη χώρα μας προσπάθησε και κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα, υπερασπίζοντας την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά αναδεικνύοντας τα λάθη που οδήγησαν στην αντεπανάσταση με πιο σημαντικό ότι δεν κατάφερε να νικήσει οριστικά και αμετάκλητα την καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος. Η προσπάθεια να λυθούν προβλήματα του σοσιαλισμού με εργαλεία του καπιταλισμού οδήγησε στο να ισχυροποιηθούν αυτά τα κοινωνικά στοιχεία που εχθρεύονταν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση ήθελαν να τη φρενάρουν και τελικά να την ανατρέψουν.

 

Σύντροφοι και φίλοι,

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν σκληρή μάχη για την κατάκτηση εκείνων των χαρακτηριστικών που θα του δώσουν τη δυνατότητα να δρα ως επαναστατική πρωτοπορία "παντός καιρού".

Λίγους μήνες μετά το 20ό Συνέδριο του Κόμματος μας με όπλο τις αποφάσεις του, είμαστε πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι, προχωράμε με αισιοδοξία προς το εορτασμό των 100χρόνων ζωής και δράσης του ηρωικού ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ που συμπληρώνονται το 2018.

Έχουμε θέσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουμε με τόλμη: την οικοδόμηση γερών Οργανώσεων ΠΑΝΤΟΥ, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ώστε να παίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο τους για την ανασύνταξη του κινήματος, για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής- αντιμονοπωλιακής πάλης, για το δυνάμωμα της πάλης για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Όχι ως ένα ουτοπικό όραμα, αλλά ως μια πραγματικότητα, μια ανθρώπινη πραγματικότητα φτιαγμένη από την ανθρώπινη δράση που είναι ικανή να φέρνει τα πάνω - κάτω όταν συνειδητοποιεί, αποφασίζει και πιστεύει στη δύναμή της.

Η πίστη στη δυνατότητα ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, δεν είναι μία ονειροπόλα διαφυγή από την πραγματικότητα. Είναι πάνω από όλα βασισμένη στη γνώση, στη βαθιά μελέτη της κοινωνικής εξέλιξης, των νόμων που τη διέπουν, βασισμένη στα διδάγματα της ιστορίας. Αυτά γίνονται πίστη στη δυνατότητα των εργατικών - λαϊκών μαζών, πίστη στην ανθρώπινη δράση, στη δυνατότητα ο εργαζόμενος άνθρωπος να μην είναι έρμαιο των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.

Για αυτό παλεύουμε πρώτα και κύρια μέσα στην ΚΝΕ, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μορφωτικό ρεύμα, στηριγμένο πάνω στις κατακτήσεις της ανθρώπινης γνώσης που θα συμπαρασύρει και άλλους πρωτοπόρους νέους στις σημερινές συνθήκες.

Και ας έχουν βαλθεί οι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος να πείσουν για το "τέλος της ιστορίας", να καλλιεργούν τη λογική "τίποτα δεν αλλάζει", "κοίτα την πάρτη σου - αυτή είναι η μόνη διέξοδος".

Γνωρίζουν και αυτοί καλά ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται, ότι οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα, ανησυχούν και βεβαίως παίρνουν τα μέτρα τους.

Διαμορφώνουν ένα όλο και πιο σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο και μηχανισμούς καταστολής, και ταυτόχρονα εντείνουν τον αντικομμουνισμό, την παραχάραξη της ιστορίας και την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα. Είναι χαρακτηριστική η ίδρυση του "Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας" το Μάη στις Βρυξέλλες, που έχει ολόκληρες εκθέσεις αφιερωμένες στην εξίσωση φασισμού κομμουνισμού, όπως και η προχτεσινή απόφαση της Βουλής της Πολωνίας με στόχο την κατεδάφιση μνημείων της σοβιετικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφιερώνονται στον Κόκκινο Στρατό.

 

Σύντροφοι

Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάποιος μακρινός στόχος. Είναι ανάγκη της εποχής μας. Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Έχουν δίκιο να αφρίζουν οι εκμεταλλευτές όταν το ακούνε. Έχουν δίκιο να τον πολεμάνε. Έχουμε κι εμείς δίκιο να παλεύουμε γι αυτόν. Ανάμεσα σε δυο δίκια θα νικήσει το πιο ισχυρό. Συνεχίζουμε για να γίνουμε πιο ικανοί, πιο πολλοί, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα. Γιατί η επικράτηση του δίκιου του εργαζόμενου λαού είναι υπόθεση ζωής, θα κινήσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.

... Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, συνεχίζουμε στη γραμμή που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών που έδωσαν και τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την υπόθεση της κοινωνικής προόδου. Το μέλλον -όντως- δε θα 'ρθει από μονάχο του… Παίρνουμε τα μέτρα μας! Οργανώνουμε την πάλη της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Θα νικήσουμε!».

43o Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

Με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο "Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του …αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)» το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα για 43η χρονιά.

 

Οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθούν στις 21-22-23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον.