7ο Εργατικό Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες εργάτες κι άνεργοι συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ

Στις 24-25 Ιούνη, στις πρώην φυλακές του Γεντί Κουλέ φιλοξενήθηκε το 7ο εργατικό φεστιβάλ των κλαδικών οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα “Φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς. Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα”.

  • thessaloniki-1
Μέσα από το διήμερο των εκδηλώσεων, οι νέοι εργάτες και εργάτριες της Θεσσαλονίκης, οι άνεργοι ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του χώρου. Τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει για τους αγώνες στο σήμερα η αταλάντευτη στάση και ανιδιοτελής θυσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ γιατί πάλεψαν ενάντια στους Γερμανούς ναζί κατακτητές και τη ντόπια πλουτοκρατία.
Στο χώρο του Φεστιβάλ την 1η μέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Τζακ Λόντον “Η σιδερένια φτέρνα”, ενώ παράλληλα και τις 2 ημέρες λειτουργούσε έκθεση για την εμφάνιση και ανάπτυξη του εργατικού κινήματος μέχρι τον αιματοβαμμένο Μάη του ‘36 στη Θεσσαλονίκη.  Χιλιάδες εργατών, σπουδαστών και ανέργων έδωσαν το παρόν το Σάββατο 25 Ιούνη, στην πολιτική συγκέντρωση του 7ου εργατικού Φεστιβάλ, όπου μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. 
Και τις δύο ημέρες πλούσιο ήταν και το πολιτιστικό πρόγραμμα του εργατικού φεστιβάλ. Την πρώτη μέρα το Φεστιβάλ φιλοξένησε ερασιτεχνικά σχήματα σε παραδοσιακούς και έντεχνους ρυθμούς… Τη 2η μέρα η αυλαία άνοιξε με την παράσταση “Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας” από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ και έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

*Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου μπορείτε να διαβάσετε στο 902.gr στη διεύθυνση http://goo.gl/7D01pE43o Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

Με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο "Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του …αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)» το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα για 43η χρονιά.

 

Οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθούν στις 21-22-23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον.